Sportem ke zdraví

26.10.2021

Asi už jste to někdy slyšeli - aby vaše tělo prospívalo a vy byli v dobré fyzické kondici, je potřeba s tělem hýbat - ideálně pomocí sportovních aktivit. Jedná se o častokát řečenou věc, avšak její důraz je čím dál silnější. Naše životní styly se mění, doba je uspěchaná a času na sportovní aktivity je stále méně. Pojďně s tím něco udělat!

Sedavá práce

Stále více z nás běheme svých pracovních dnů sedí u počítače s minimem pohybu. Kromě občasného protáhnutí či zacvičení si se zápěsním však zde není moc prostoru vykonec větší pohybovou aktivitu. Zkusme tedy alespoň, pokud je to samozřejmě možné, chodit, kdy to jen jde:

  • Zamysleme se, jesli cesta do právě musí být autem od dveří ke dveřím. Nebylo by lepší se projít na městskou hromadnou dopravu?
  • Máte možnost jet do práce na kole? Ideální příležitost, jak nastartovat svůj den fyzickou aktivitou.
  • Co obědy? Nosíte si krabičky, obědnáváte? Co třeba občas zajít na jídlo o nějaké restaurace a přitom se projít a provětrat hlavu?

Čas vs. lenost

Ano, je jasné, že každá aktivita něco stojí. U sportu to je hlavně námaha, ale v neposlední řadě to je i čas, který musíme této činnosti věnovat. Není nutné najednou změnit komplení režim a upřednostnit sportovní aktivity přede vším. Důležité ale je tyto aktivity do svých dnů začlenit alepoň v nějaké časové dotaci.

Velmi často lze slyšet "Já na to nemám čas.". Ale ruku na srdce, je to opravdu vždy problém nedostatku času nebo se do toho promítá i lehost a jisté pohodlí? Aktivity "bolí" více než sezení u televize, avšak odměna po půl hodině běhání je nepopsatelně vyšší než po hodinovém koukání na televizní seriály. Po půl hodině cvičení (např. běh, rotoped, eliptical, či cvičení před TV) se ve vás probudí síla a energie. Pamatujte, nejlepším lékem na únavu je aktivita. Ačkoli se to zdá podivné, opravdu po sportovní aktivitě budete mít více sil a hlavně se budete cítit mnohem lípe.

Je důležitý režim?

Někomu vadí, pro někoho může být naopak motivující. Prokastinování je nám lidským bytostem velmi blízké, takže říct si "Pujdu běhat až zítra." není nic neobyklého a těžkého. Pokud ale máme jasně daný plán, že každé pondělí a čtvrtek chodíme večer běhat a v úterý a v pátek cvičíme, mnohem lépe se s aktivitou sžijeme a bereme ji za automatickou.  

 

Nejnovější články

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Oslava lásky: Trvalá podstata Dne svatého Valentýna

Každý rok 14. února lidé po celém světě oslavují lásku a náklonnost při Dni svatého Valentýna. Je to den plný romantických gest,...
19.02.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace