Na cestách s elektrokolem

31.08.2021

Pohon vlastními silami nebo za pomocí elektromotoru? Vývoj kol ušel/ujel za poslední dobu obrovský kus cesty, kdy se mezi námi stále více vyskytují kola s elektrickým pohonem. Pro koho jsou taková kola určená a vyplatí se nad nimi uvažovat?

Cestou necestou

V prvopočátcích elektrokol jsme se setkávali především s koly městskými/vyjížďkovými. V tu chvíli byly baterie umístěné často pod zadním nosičem nebo na sedlové tyči a pomáhaly cyklistovi při projížďce na zpevněných cestách, či při nákupu do města.

S postupem času se však elektrický pohon stále více a více ubíral směrem ke kolům horským. Neznamená to je, že se opustilo od záměru elektrického městského, resp. meziměstského kola, avšak směr k horským kolům začal být atraktivnější. To hlavně z jednoduchého a prostého důvodu. Výpomoc v kopcích a v terénu je cennější než výpomoc na rovné cyklostezce. V neposlední řadě také počet horských cyklistů je značný, a tak se cyklistická elektromobilita rozšířila i do rekreační a sportovní sféry.

Kdy sáhnout po elektrokole?

V současné době existuje nepřeberné množství možností. A to jak ve vyjížďkových kolech, které nejsou určeny do terénu, tak právě těch terénních/horských. U horských kol se můžeme i setkat s variantou celoodpruženého kola, kdy nejen, že nás kolo vyveze do kopců, ale pohodlně kopce i sjedeme - a to bez ohledu na kameny, kořeny či jiné nerovnosti. Baterie je u horských kol výhradně umístěna na jeho rámu.

Díky elektrokolům obecně se jistě zvětšil počet cyklistů na cestách. Přinesl řešení těm, kteří již neměli dostatek fyzických sil ušlapat delší trasu, kterou nyní mohou bez problémů absolvovat. Umožnil tak mnoha lidem jezdit na kole, trávit aktivně volné chvíle a obdivovat nejen tuzemskou krajinu.

Pokud tedy nemáte dostatek sil na starou neelektrickou verzi kola, či jsou překážkou zdravotní potíže, elektrokolo je ideálním parťákem. Mladší ročníky by ale měly v rámci aktivního života použít pohon vlastní

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace