Řecký Rhodos

23.01.2019

Čtvrtý největší ostrov v Řecku Rhodos má snad vše, co mohou od místa ke strávení letní dovolené očekávat. Překrásné písečné a další pláže, průzračně čisté moře, příjemně teplé klima od května do října i řadu historických památek.

Drtivá většina turistů cestuje během léta na Rhodos kvůli moři a rhodským plážím. Na ostrově je k dispozici spousta různých pláží a místeček ke koupání. K těm nejpopulárnějším se řadí bezpochyby Ladiko a Anthony Quinn. Tyto pláže leží asi 500 metrů od sebe v blízkosti vesničky Faliraki. Podle spousty turistů i místních jde o nejkrásnější pláže na Rhodu. Jen necelý 1 kilometr severně od nich, mezi letovisky Faliraki a Kallithea, se táhne čtyři kilometry dlouhá písečná pláž. Ta nese název Faliraki a je největší rhodskou pláží. Ještě dále severním směrem je pak k nalezení pláž Kallithea u stejnojmenného letoviska. Za návštěvu stojí také starobylé lázně. Většina turistů sem však směřuje kvůli koupání nebo potápění.

Na opačnou stranu od Faliraki, směrem na Kolympii, se rozkládá další pláž. Ta měří na délku přes 3 kilometry. A ani uprostřed nejvyšší turistické sezóny nebývá nijak přelidněná. Své jméno Afandou dostala podle nejbližšího letoviska. A nakonec jižním směrem od vesničky Kolympia leží asi kilometr dlouhá pláž Tsambika. Na tuto pláž shlíží z vnitrozemí malý kostelík. V jižní části poloostrova Lindos, mezi vesnicemi Lindos a Lardos, se návštěvníci ostrova Rhodos rádi koupou v mořských vlnách na pláži Pefki u stejnojmenné vesnice.

Byla by ale škoda nepoznat i další zajímavá místa na ostrově. Turisté, kteří si Rhodos zvolili jako místo, kde stráví svou dovolenou u moře, by 100%-ně neměli vynechat alespoň některá z následujících míst. Ta bezpochyby stojí za podrobnější poznání a pobyt na Rhodu bezesporu obohatí.

Na nejjižnějším cípu Rhodu, na poloostrově Prasonisi, spojuje dvě pevniny široká písečná pláž. Tato pláž je ovšem využitelná pouze v čase odlivu. S nastávajícím přílivem písek pláže pohltí mořská voda a z poloostrova je rázem ostrůvek Prasonisi. Kromě tohoto unikátního úkazu, kterému ostrované říkají Polibek dvou moří, je jih ostrova populární i mezi milovníky plachtění. Na jedné pláži se tady prohánějí surfaři a kiteři, na druhé pláži se koupe a odpočívá. Je potřeba brát v potaz, že u Prasonisi prakticky pořád fouká čerstvý vítr.

Protřelí turisté obvykle vyhledávají ubytování v hlavním městě. To se nachází na samém severu ostrova. Během dne míří tradičně na pláže. Jakmile ale horko poněkud poleví, vydávají se do historického centra Rhodu. Střed města je od roku 1988 zapsán na seznam organizace UNESCO. Dominuje mu středověký Palác velmistrů. Od něho se dá adi 200 metrů dlouhou Rytířskou ulicí dostat k přístavu Mandráki. Právě tady prý stál div světa, kolossos Rhódský. Socha byla zničena zemětřesením v roce 226 př. n. l. Nejrušnějším místem pro večerní procházku bývá Hippokratovo náměstí. To se pyšní spoustou restaurací, kaváren i barů.

Zhruba ve středu ostrova, u východního pobřeží, je k nalezení jedno z nejpůsobivějších měst v Řecku Lindos. Když se turisté Lindu propletou křivolakými uličkami, dostanou se až na vrchol strategicky umístěného pahorku. Na něm se nacházejí zbytky středověké johanitské pevnosti a chrámu lindské Athény. Kdo by nechtěl stoupat po svých, může se na vrcholek dostat na hřbetu osla. Jízda je to zábavná. Výhled na město, podobně jako pobřeží, je odsud parádní. Záliv pod městem nabízí skvělé koupání.

Po schodech, do skály, se dá na západě ostrova dojít k pozůstatkům středověké pevnosti Monolithos. Ta nebyla nikdy dobyta. V areálu Monolithos stojí 3 kaple. Z tohoto místa je působivý výhled do vnitrozemí a také na blízké ostrůvky. A kdo už tady je, neměl vynechat návštěvu hezké oblázkovo - písečnou pláž Fourni. Ta je z obou stran ohraničena skalami.

Jedinečná 18 metrů vysoká rozhledna ve tvaru kříže se nachází na kopci Filerimos. Leží v blízkosti letiště, které je z těchto míst jako na dlani. Nádherný výhled se otevírá i na většinu území ostrova a pobřežní moře. K této pozoruhodné stavbě se dá dojít po stezce, vedoucí skrze borovicovou alej. Kromě toho se tady dá nakouknout do kláštera. Poblíž stojí za vidění i rozvaliny antické akropole.

Návštěvníci Rhodu, co se zajímají o historii a archeologii, by bezpochyby neměli minout starověký Kamiros. Jeho původ podle historiků sahá do druhého tisíciletí před naším letopočtem. Nejvíce prosperoval v období 1000 - 400 před Kristem. Osudným se stalo zemětřesení v roce 142. Po něm už nebyl znovu opraven. V oblasti jsou k vidění zbytky amfiteátru, chrámu, lázní, kašny i budov. Areál leží cca. 30 kilometrů jihozápadně od města Rhodos.

Kdo chce spatřit tisíce motýlů, měl by během prázdninových měsíců zavítat do oblasti Petaloudes. Díky mikroklimatu ve zhruba pět km dlouhém údolí. Tím protéká potok a nočním motýlům Callimorpha quadripunctaria se tady mimořádně daří. Podle jiné teorie za to může strom ambroň východní. Na horním konci trasy leží kostelík Moni Panagias Kalopetras z roku 1782.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace