Kam na dovolené v Řecku?

17.12.2018

Řecko bývá označováno coby rodiště evropské civilizace a současně centrum vědění. Odkaz dávné řecké civilizace je ještě pořád živý. V Řecku se totiž uchovalo množství unikátních památek na časy dávno minulé. Právě ony památky, ale i okouzlující příroda a slunečné klima vábí do země na jihu Evropy každým rokem spoustu turistů ze všech koutů Země.

Řecko, rozkládající se na jižním konci Balkánského poloostrova má rozlohu přes 135 tisíc km čtverečních. K Řecku náleží nejen poloostrov Peloponés, ale též více než 3.000 ostrovů a ostrůvků. Ty se nacházejí v Egejském, Jónském, Krétském a nakonec Středozemním moři. Největšími z nich jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Euboia. Východní část Řecka může být pyšný na jedno z nejdelších pobřeží v Evropě. Táhne se totiž v celkové délce asi 15.000 kilometrů.

Řecká republika hraničí s několika zeměmi. Na severozápadě s Albánií, na severu s Bulharskem a Makedonií. Ve své východní části má pak společnou hranici s Tureckem. Země má převážně hornatý charakter. Území je z více než 50% pokryto vápencovými horami jménem Helenidy. Na severovýchodě země se zvedají hraniční hory Rodopy. Toto pohoří zasahuje až na území Bulharska. Ve směru od Albánie a Makedonie se táhne pohoří Pindos. To je fakticky výběžkem Dinárských Alp. V centrální části Řecka je k nalezení Thessalská nížina. Ta se táhne od trojmezí Řecka, Albánie a Bulharska až k Pagasetickému zálivu. Podél východního pobřeží Řecka se nachází další horské pásmo s s nejvyšším vrcholem Olymp. Skalnaté jsou také některé z řeckých ostrovů, jako kupříkladu Kréta, Rhodos nebo Karpathos.

V Řecku panuje subtropické klima. To je pro tuto část Středozemního moře charakteristické. Pouze na severu Řecka se lze zažít chladné a tuhé zimy. V dalších oblastech Řecka jsou zimy povětšinou mírné. Naopak léta jsou standardně suchá a horká. Během letních měsíců, kdy tu panuje hlavní turistická sezóna, vanou zde větry od afrického kontinentu. Často se stává, že zde teploty přesahují 40˚C.

V Řecku v současnosti žije něco přes 11 miliónů lidí. Z toho asi 4.000.000 obývají hlavní město Athény. Druhým nejlidnatějším městem je Soluň. Ta leží na severozápadě země. Počet jejích obyvatel se blíží jednoho milionu. Značná část obyvatel ovšem není původem z Řecka. Žije zde hodně přistěhovalců z okolních států. Etničtí Řekové jsou v naprosté většině ortodoxního vyznání.

Antické Řecko bývalo centrem umění, vzdělanosti, politiky a nejrůznějších věd. Jeho úspěch je opravdu pozoruhodný. Dnes se Řecko může chlubit nejen zajímavou historií, ale také kulturní tradicí. Turistům současně dokáže nabídnout i perfektní podmínky k rekreaci. A tato skutečnost je důvodem, proč se spousta jedinců do této země ráda vrací. Kromě úchvatné přírody a okouzlujícího pobřeží nabízí turistům také kvalitní ubytovací zařízení, výborné restaurace, bohatou zábavu i sportovní aktivity. Řecko se ovšem vyplatí navštívit i kvůli spoustě kulturních a architektonických památek.

Nejpopulárnějším místem v Řecku jsou Athény. Turisty sem láká především slavná Akropole s významnými chrámy. Najdete zde Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. Dále je tady Erechteion s krásnými sochami žen v průčelí. K dalším atraktivním místům, která stojí za to navštívit, patří kupříkladu Korint, Mykény, Delfská věštírna nebo Olympia, kde se v antice konaly Olympijské hry. Ve městě Epidauros na Peloponéském poloostrově je k vidění svatyně Asklépion, zasvěcená bohu lékařství. Ta symbolizuje rané středisko praktické medicíny. K návštěvě zve i Megisti Lavra na poloostrově Athos. To je nejstarší chrám v Řecku, založený již roku 963. Jedinečné jsou rovněž kláštery Meteora. Ty se nacházejí vysoko na skalách. V současnosti je na Seznamu světového dědictví UNESCO zapsáno celkem 17 řeckých památek.

Pokud se cestovatelé rozhodnou strávit svou dovolenou na některém z řeckých ostrovů, rozhodně nebudou svého rozhodnutí litovat. Jejich svěží příroda, bíle natřené domečky, natěsnané na ostrých skalách, až neuvěřitelně tyrkysově modré moře, krásné pláže a milí obyvatelé turisty přesvědčí o tom, že v řeckých letoviscích je možné prožít nezapomenutelnou dovolenou. Turisté si mohou naplno vychutnávat poklidný řecký způsob života. A není vůbec důležité, jestli se tak děje na Korfu, Lefkadě, Kosu, Rhodu nebo třeba Krétě. V Řecku je krásně všude!

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace