Žaluzie

04.01.2016

Žaluzie primárně slouží, stejně jako například rolety nebo markýzy, k zastínění či zatemnění nějakého prostoru. S jejich pomocí snadno a pohodlně regulujeme světlo v místnosti. Žaluzie nás však nechrání pouze před slunečními paprsky. Coby soustava horizontálních či vertikálních lamel ochraňují zároveň i naše soukromí před nevítanými pohledy zvenčí. Nejčastěji se žaluzie používají v případě interiérového stínění. Existuje přitom celá řada více či méně zajímavých provedení, která jsou v interiérech velmi populární. Podstatně méně se žaluzie používají v exteriéru, pro jehož stínění jsou vhodnější spíše rolety nebo pergoly.

Horizontální žaluzie

Žaluzie dělíme do dvou základních skupin. Tou první jsou žaluzie horizontální, které jsou určeny zejména pro plastová či dřevěná okna nebo eurookna. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů – kromě nejpoužívanějších plastových žaluzií existují také látkové a dřevěné žaluzie, popřípadě žaluzie, jejichž lamely jsou vyrobené z kovu (běžně se používá lakovaný hliník) nebo z bambusu. Přestože jsou zmíněné dřevěné žaluzie náročnější na údržbu, v posledních letech se však opět vracejí do interiérů. Důvodem je jejich vícebarevné přírodní provedení, které esteticky ladí s nábytkem, podlahou a dalšími prvky interiéru. Další oblíbenou variantou stínění z přírodních materiálů jsou žaluzie bambusové. Je důležité zmínit, že se nejedná o dřevo, neboť bambus patří do čeledi trav. Bambusové žaluzie jsou vhodné zejména do koupelny nebo k bazénu, a to proto, že nepřijímají vlhkost. Horizontální žaluzie jsou jak interiérové, tak meziokenní či předokenní. Všechny tyto typy se nejčastěji ovládají manuálně prostřednictvím řetízku či šňůry. Výjimkou však není ani ovládání elektrické.

Vertikálním žaluzie

Druhou skupinou jsou žaluzie vertikální, které jsou určené pro stínění velkých ploch či atypických oken. Vertikální lamelové žaluzie jsou vhodné zejména pro kanceláře, hotely, zimní zahrady či společenské prostory. Využít je však můžete také v bytě. Vertikální žaluzie bývají nejčastěji látkové (textilie nejrůznějších barev a vzorů jsou omyvatelné), nicméně setkat se můžete i s dřevěnými a pochopitelně i plastovými lamelami. Jejich velkou výhodou je snadná instalace. Nevýhodou pak může být pro někoho prostor, který tento systém stínění zabírá. Ovládají se pomocí řetízku a šňůry stejně jako žaluzie horizontální.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace